En het belang van zelk(kennis), een vertrouwd gezicht en rust.
Al eeuwenlang bevallen vrouwen in het bijzijn van andere vrouwen die hen liefdevol ondersteunen zodat de barende vrouw de wijsheid, kracht en intuïtie in haarzelf weet aan te boren. Dat klinkt natuurlijk ontzettend fijn, maar wat ‘doet’ een Doula nou concreet en wat zijn de voordelen?
(zelf)kennis is kracht
Een Doula heeft veel kennis over de fysiologie van de geboorte, natuurlijke en medische mogelijkheden qua pijnbestrijding, het nageboorte tijdperk en de vele keuzes die hierin gemaakt kunnen worden. Ze zal jou en je (beval)partner hier tijdens de voorbereidende gesprekken uitgebreid over informeren.
Daarnaast beheersen Doula’s ook diverse mindfullness-, ontspannings- en communicatietechnieken waarmee ook voor de bevalling geoefend zal worden. Je leert jezelf kennen en wat er het beste bij jou past om te kunnen ontspannen. Hiermee verhoog je de kans dat je één van deze ontspanningstechnieken effectief kunt inzetten tijdens je bevalling.
Een Doula helpt je te leren vertrouwen op je intuïtie én zal je voeden met de juiste kennis. Op deze manier kun je zowel weldenkende als heldervoelende beslissingen nemen tijdens je bevalling. Dit bevordert je zelfbeschikkingsvermogen waardoor je volledig in je kracht komt te staan!
Sámen bevalt beter
Jouw partner speelt een hele mooie en liefdevolle rol tijdens de geboorte, dus betrekt een Doula hem of haar intensief bij het gehele proces. Door samen met je partner te oefenen met diverse massagetechnieken en bevalhoudingen voelt hij/zij zich meer betrokken en zekerder. Je partner hoeft het niet alleen te doen want een Doula zal hem of haar hierin ondersteunen of indien nodig afwisselen.
Aanrakingen van je (beval)partner bevordert ook de oxytocine aanmaak. Dit heeft een positief effect heeft op de weeën en daarnaast helpt het ook met het reguleren van je emoties. De bevalling sámen beleven heeft een positieve invloed op de gehele beval-ervaring en zal op deze manier de band tussen jullie enorm versterken!
Een lief & vertrouwd gezicht
Vrouwen kunnen best streng zijn voor zichzelf en dat is jammer. Het is namelijk onrealistisch te verwachten dat je tijdens je bevalling ten alle tijden ontspannen in je bubbel zit. Overweldigende gevoelens, angst of verdriet omdat het anders loopt dan je verwacht of gewoonweg omdat de pijn steeds intenser wordt zijn heel normaal en horen er zelfs bij. Dit vraagt om mildheid en zachtheid richting jezelf!
Een Doula biedt emotionele ondersteuning om constructief om te gaan met deze gevoelens en emoties. Want het is goed te beseffen dat alles wat zich aandient, eigenlijk maar één ding wil: gezien (gevoeld) worden!
Deze processen gaan niet over 'jezelf GOED voelen maar over 'goed VOELEN'. Laat het toe & doorvoel alles. Een Doula biedt hierin liefdevolle ondersteuning om jou te helpen om je constructief tot deze gevoelens en emoties te verhouden en hiermee ‘te zijn’.
Continuïteit van support
In ziekenhuizen kan medisch personeel wisselen, maar een Doula blijft vaak de hele bevalling aanwezig. Deze continuïteit zorgt ervoor dat je altijd iemand om je heen hebt die vertrouwd aanvoelt. Ze is bekend met je wensen en behoeftes én ze biedt de eerder genoemde fysieke en mentale ondersteuning. Dit is ook relevant als je met een verloskundige bevalt, maar door bijvoorbeeld de wens voor medicinale pijnbestrijding aan het ziekenhuis wordt overgedragen en je verloskundige vertrekt.
De aanwezigheid van een Doula zorgt er daarom voor dat de meeste vrouwen ontspannen, met een flexibele mindset en mildheid richting zichzelf hun bevalling ingaan. Ook durven ze eerder de tijd en ruimte om te bevallen in te nemen.
Het doula-effect
Dit resulteert in een wetenschappelijk bewezen snellere bevallingen, minder medische interventies en een algehele positievere geboorte-ervaring. De belangrijkste bevindingen van wetenschappelijke studies naar het doula-effect zijn:
De ontsluitingsfase duurt gemiddeld 1 uur korter.
40 % minder kunstverlossingen.
25 % minder keizersneden.
Er zijn minder weeën opwekkende middelen nodig.
Minder verzoeken om pijnstilling (10 % minder ruggenprik)
Minder postnatale depressies in de eerste weken na de geboorte.
De partner is actiever betrokken bij de geboorte
Er wordt met een algeheel positiever gevoel terug gekeken op de bevalling, doordat moeder en partner zich gehoord, gezien en gesteund voelden.
De kunst van het niet-doen
Als Doula doe je ook heel veel niet! Dit is het concept van ‘niet-doen’, niet te verwarren met niets doen of passief zijn. Dit wordt in het Chinees wu-wei genoemd. Dit is een grondhouding van juist doen door niet-doen. Oftewel weten wanneer wel te handelen en wanneer niet te handelen. Want soms bereik je juist veel meer door minder te doen! Dit is zeker het geval bij processen die van nature veel tijd en rust nodig hebben.
Dus niet: om het half uur voorstellen om van houding te veranderen (ook al weet ik dat dat de endorfine aanmaak bevordert) als de barende lekker in haar bubbel zit. Of als de conditie van moeder en kind het toelaat wachten op reflectoire persdrang ipv zonder persdrang mee te duwen.
Als alle omstandigheden kloppen is mijn liefdevolle aanwezigheid bij een baring vaak al genoeg. En beoefen ik de kunst van het Doula niet-doen: rustig afwachten en in stilte genieten van de oerkracht die het overneemt.
Zou jij ook deze liefdevolle fysieke en mentale ondersteuning willen?
En ben je benieuwd geworden hoe ik jou en je partner tijdens je zwangerschap en de geboorte van je kindje(s) kan ondersteunen als Doula? Maak vrijblijvend een afspraak.
Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!
Liefs,
Laura
コメント