
Een geboorteplan maken is een mooie manier om je samen met je partner voor te bereiden op de komst van je kindje. Een bevalling kun je niet controleren, maar je kunt met hulp van een geboorteplan kun je wel regie houden. Denk aan waar je wilt bevallen, wie er bij mogen zijn, hoe je wilt omgaan met pijn, maar óók wat je belangrijk vindt als er iets anders loopt dan verwacht. Het is goed om in een overzichtelijk document kenbaar te maken wat voor jou belangrijk is tijdens je bevalling. In deze blog ga ik in op het belang van een geboorteplan en deel ik de belangrijkste tips met je!
Waarom zou je een geboorteplan maken?
Het maken van een geboorteplan geeft je de kans om na te denken over je voorkeuren. Het zorgt ervoor dat je zorgverleners op de hoogte zijn van jouw wensen. Door het op tijd door te nemen met je verloskundige en je geboorteteam zorg je voor rust op de dag zelf. Bovendien is het een fijn idee om te weten dat je bepaalde keuzes al hebt gemaakt, zodat je je kunt focussen op wat echt belangrijk is: de geboorte van je kindje!
Wat zet je in een geboorteplan?
Onderstaand een aantal hoofdstukken die je op kunt nemen in je plan en vragen die je jezelf kunt stellen. Stem samen met je partner af wat goed voelt! Wil je hulp of advies bij het maken van een geboorteplan? Plan gerust een adviesgesprek met me in. Ik help je graag. Ook kun je een masterclass volgen waar ik dieper inga op het geboorteplan en een format met je deel.
Algemene informatie
Plaats van de bevalling: thuis, in een geboortecentrum of toch liever in het ziekenhuis? Wat past bij jullie?
Aanwezigen: denk na over je geboorteteam! Je partner, een vriendin, familie, de verloskundige? Sta je open voor een Doula? Wil je een geboortefotograaf? En hoe denk je over stagiaires of co-assistenten bij je bevalling?
Pijnbestrijding: wil je dat dit actief aangeboden wordt of juist niet? En heb je een voorkeur voor natuurlijke of medische pijnbestrijding? Bij natuurlijke pijnbestrijding kun je denken aan een warme douche of bad, de TENS, tegendruk, massage, etc. Bij medische pijnbestrijding kun je denken aan remifentanil (pompje) of een ruggenprik. Of wil je het openlaten en afwachten hoe het gaat?
De sfeer: Hoe wil je dat de ruimte eruitziet? Denk erover na wat jou helpt om te ontspannen. Bijvoorbeeld zachte verlichting, de temperatuur, je favoriete playlist, een lekker ontspannen geurtje, eigen foto’s of affirmaties. Mocht je een voorkeur hebben voor het ziekenhuis wil je misschien eigen kussens mee? Alles om je zo comfortabel mogelijk te voelen.
Communicatie: hoe wil je dat er met je gecommuniceerd wordt? Wil je het stil houden in de kamer? Of mag het juist gezellig en rumoerig zijn? Wil je dat er eerst geklopt wordt voordat er iemand binnenkomt? Wil je dat de zorgverlener alles overlegd en toelicht?
Ontsluitingsfase
Houdingen: wat lijkt jou prettig? Wil je bewegingsvrijheid? Wil je gebruik maken van een geboortebal? Wil je gebruik maken van een bad of douche? Soms kan het goed zijn om te wisselen van houding om de bevalling te bespoedigen. Lees hier alles over in de blog ontspannen houdingen tijdens je bevalling. Wil je dat iemand je helpt herinneren aan het wisselen van houding?
Rol geboorteteam: wil je aangemoedigd of gecoacht worden of liever in je eigen bubbel blijven? Wat verwacht je van je Doula/zorglener? En wat verwacht je van je geboortepartner? Bijvoorbeeld hand vasthouden, massage, knuffelen, drinken aanbieden? Vind je het belangrijk dat hij/zij het geboorteplan bewaakt en hierover communiceert met de zorgverlener? Wil je dat er foto’s gemaakt worden?
Handelingen zorgverlener/interventies: wil je getoucheerd worden? Of liever niet/zo min mogelijk? Hoe sta je tegenover monitoren van de baby? Hoe vaak? Wat wil je doen als de weeën afnemen? Zou je willen afwachten of zou je weeënopwekkers willen krijgen? Hoe sta je tegenover het breken van de vliezen? Wel of niet?
Persfase
Coaching/houdingen: wil je actief gecoacht worden? Of wil je intuïtief persen? Wil je de optie om zelf te voelen/mee te kijken (met een spiegeltje). Wil je dat er foto’s gemaakt worden?
Opties geboortehouding: waarschijnlijk voel je het in het moment precies aan waar je behoefte aan hebt. Wil je verschillende opties openhouden voor bijvoorbeeld een baarkruk, bad, douche, etc?
Handelingen zorgverleners/interventies: hoe sta je tegenover een knip? Wil je eerst alternatieven bespreken als er sprake is van een eventuele knip?
Aanpakken: wie mag jouw kindje aanpakken? Wil je het misschien zelf doen als het kan. Wil je dat het kindje direct op de borst gelegd wordt (huid op huid)?
Na de geboorte
Placenta & navelstreng: Wil je dat de navelstreng uitklopt, voordat hij doorgeknipt wordt? Vertraagd afnavelen heeft veel voordelen voor de baby. Collega RBVR geboortecoach Jet schreef hier een mooie blog over. En hoe wil je dat de navelstreng afgeklemd wordt? Met een navelklem of cordring? Of wil je een (halve) lotusbevalling? Wil je de rust nemen om de placenta uit zichzelf geboren te laten worden? Wel/geen oxytocine (mits verantwoord)? Wil je de placenta bewaren? Of alleen zien? Of juist niet?
De baby is er: wil je direct huid op huid (en wat als dit niet lukt bij mama)? Wil je huidsmeer laten zitten of niet? Denk ook aan het gouden uurtje, neem de tijd om samen te hechten. Hoe sta je tegenover bezoek? Wil je borstvoeding geven en de baby zelf de ‘weg’ laten vinden? Wil je dat de baby een mutsje krijgt of niet?
Denk na over alternatieven!
Ook al stel je een geboorteplan op, soms lopen dingen nou eenmaal anders dan verwacht. Dan helpt het als je van tevoren al hebt nagedacht over alternatieven. De BRAINS-methode kan je helpen om op het moment zelf goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Vraag jezelf af: wat zijn de voordelen? De risico’s? Wat gebeurt er als we niets doen? Wat zegt mijn intuïtie? Zijn er alternatieven? Dit geeft je rust en je houdt regie als je onverwachte keuzes moet maken.
De kracht van goede communicatie
Je geboorteplan is een hulpmiddel voor communicatie. Een manier om duidelijk te maken wat je belangrijk vindt. Bespreek je plan dus ook met je zorgverlener, zodat je weet wat mogelijk is en wat je kunt verwachten. Dat voorkomt misverstanden of discussie tijdens de bevalling.
Heb je hulp nodig bij het opstellen van je geboorteplan?
Heb je behoefte aan meer ondersteuning bij het opstellen van je geboorteplan? Plan dan gerust vrijblijvend een gesprek met me in. Daarnaast geef ik eens per maand een masterclass waarin ik dieper inga op het geboorteplan en een format met je deel.
Veel succes!
Liefs, Laura

Comments