top of page
Zoeken

Het belang van een realistische voorbereiding

Bijgewerkt op: 15 jun.




Kennis is onderdeel van keuzes maken

De cijfers liegen er niet om. 1 op de 5 vrouwen kijkt negatief of zelfs traumatisch terug op haar bevalling. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het volledig ‘kwijtraken’ van de regie tijdens je bevalling. Maar regie kan je pas pakken als je weet wat je opties, je wensen en je behoeftes zijn en hier op een respectvolle manier over kunt communiceren. En niet alleen in een droomscenario, maar ook in de scenario’s die je misschien niet verwacht van tevoren.

Het zorgsysteem: wees bewust van je rechten

Het is belangrijk om te beseffen dat je als barende vrouw te maken hebt met een zorgsysteem waar regels en protocollen gelden. Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. Wil je hier op een ontspannen manier doorheen, vraagt dit om een goede voorbereiding.

Je hebt recht op privacy, gelijke behandeling, veilige zorg en de vrijheid om eigen keuzes te maken, dit is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Elke zorgverlener is verplicht om jouw toestemming te vragen voor een medische handeling. Dat heet ‘informed consent’ en is dus alleen mogelijk als ze jou volledige informatie geven. Maar het blijft een advies, je hoeft dus nooit iets tegen je wil in laten gebeuren, en je mag overal over in gesprek gaan.

Wees een individu!

‘Ik laat het me wel gewoon overkomen’. ‘De baby komt er toch wel uit’. Veelgehoorde uitspraken onder zwangere vrouwen. Toch is het belangrijk om te snappen hoe je lijf werkt, te weten wat je opties zijn en hoe jij het beste ontspant. Wees een individu, zegt Milli Hill hierover. Neem jezelf serieus en doe het op jouw manier. Je mag ruimte innemen voor jouw individuele specifieke behoeftes en wensen. Het is legitiem om naast een gezonde baby ook een positieve bevalervaring te willen.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

Weet dus wat alle opties zijn, zowel thuis als in het ziekenhuis. Het is belangrijk te weten wat je in verschillende scenario’s nodig hebt om je veilig en gehoord te voelen.

Naast kennis is het ook van belang bepaalde technieken zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, bevalhoudingen, massage of affirmaties te oefenen tijdens je zwangerschap. Door deze al eens geoefend en ervaren te hebben vergroot je de kans om deze doeltreffend in te zetten tijdens je bevalling. Uiteindelijk zorgt kennis én training ervoor dat je vertrouwen krijgt in je lijf, durft te varen op je intuïtie en vertrouwt op je oerkracht.

Maak een geboorteplan

Een geboorteplan is ook een handige tool in de voorbereiding voor jezelf én om daarna het gesprek te voeren met de zorgverlening. Vraag jezelf af wat jij nodig hebt. Wat wens je tijdens je bevalling? Wat verwacht jij van je zorgverlener? Wat verwacht je van je partner? Wat helpt jou om te ontspannen? Hoe sta jij tegenover pijnbestrijding?

Hier vind je de onderdelen waar de meeste bevalplannen uit bestaan:

  • Wie ben je

  • Communicatie

  • Ontsluitingsfase

  • Persfase

  • Nageboorte

  • Pijnstilling

  • Keizersnede /Plan B

Er zijn online vele gratis voorbeelden te vinden ter inspiratie maar het beste is je wensen kort en bondig te houden. Het is ook verstandig deze vooraf te bespreken met je Verloskundige of Gynaecoloog en uitgeprint mee te nemen naar het ziekenhuis, mocht je daar bevallen, zodat iedereen optimaal geïnformeerd is voor jouw bevalling.

Veilige communicatie

Een van de belangrijkste factoren in de beleving van een bevalling is hoe er met je gecommuniceerd wordt. Krijg je voldoende heldere uitleg, wordt dit respectvol gedaan, word je betrokken bij de besluitvoering? Wees daarom zelf ook open, duidelijk en respectvol tegen je zorgverleners. Is er tijdens je bevalling iets niet duidelijk? De brains methode kan je helpen de juiste vragen te stellen. Een prachtige bevalervaring, het kan echt!

Bevallen is een intense ervaring. Het kan mooi, zwaar, bijzonder, pijnlijk, beangstigend, transformerend en álles tegelijk zijn. Maar uiteindelijk is jouw lichaam gemaakt om te bevallen. Jouw lijf weet wat het te doen staat en daar mag je op vertrouwen. Net zoals je ervan uit mag gaan dat iedere zorgverlener hetzelfde doel heeft: veilige en waarachtige zorg bieden voor jou en je baby.

Zorg er dus voor dat je weet wat je rechten zijn, hoe het geboorteproces verloopt en hier realistische verwachtingen over hebt. Én hoe je hierover op een positieve respectvolle manier kan communiceren met de zorgverlening. Want wanneer jij de baas bent over de beslissingen die er genomen worden over jouw lichaam en jouw baby. Dan beval je met oerkracht vanuit regie!


Kan jij hier hulp bij gebruiken?

Schakel een geboortecoach in. Wil je hier ook geen zorgen over hoeven maken tijdens de bevalling? Schakel dan een Doula in.

Ben je benieuwd hoe ik jou en je partner tijdens je zwangerschap en de geboorte van je kindje(s) kan ondersteunen? Maak vrijblijvend een afspraak.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!


Liefs, Laura


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page